Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

50 δραχμές 1964-1978 - 50 drachmas 1964 -1978

1964 50 ΔΡΑΧΜΑΙ

Προτομή της Αρέθουσας και Αρχαιοελληνικό πλοίο
Το τραπεζογραμμάτιο είναι διακοσμημένο με το κεφάλι της Αρέθουσας με περιδέραιο και σκουλαρίκια, περιτριγυρισμένο από φτερωτά δελφίνια. 
Αρέθουσα - (Αρέθουσα) της νύμφης, η οποία κατά τη διάρκεια της κολύμβησης ακολουθούσε τον ποταμό θεό αλφέα. Μετά από αίτημα της Arethuza, η Άρτεμις άνοιξε ένα πέρασμα κάτω από τη θάλασσα, μέσω του οποίου μια νύμφη με τη μορφή μιας πηγής ήρθε στην επιφάνεια του νησιού Ortigia κοντά Συρακούσες. Η πηγή της Αρέθουσας, επομένως, σύμφωνα με τις ιδέες των αρχαίων Ελλήνων, διέθετε τις ιδιότητες της επικοινωνίας μεγάλων αποστάσεων και της τηλεμεταφοράς. Κοντά στο ιστιοφόρο, προοριζόμενο κυρίως για στρατεύματα αυτομεταφοράς.


Ελληνικό ναυπηγείο - Ιστορία της ελληνικής ναυπηγικής.
Το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας είναι περιτριγυρισμένο από τη θάλασσα, έτσι οι Έλληνες θεωρούνταν πάντα καλοί ναυπηγοί και ναυτικοί και τα πλοία των αρχαίων Ελλήνων - τα καλύτερα σκάφη της αρχαίας εποχής. 


1978 50 ΔΡΑΧΜΑΙ
1978 Προτομή του Ποσειδώνα

Η όψη απεικονίζει τον Ποσειδώνα - στην αρχαία ελληνική μυθολογία τον θεό των θαλασσών, και στη δεξιά σκηνή της κατασκευής του πλοίου Αργώ. Η Αθηνά (σε κράνος) κατευθύνει την κατασκευή της


1978 50 δραχμές Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα κατά τη διάρκεια της μάχης της Ναυπλίας

Η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα ήταν μια πλούσια γυναίκα, με τα χρήματά της κράτησε ένα μικρό στόλο με πλήρωμα και ένα στρατό αντάρτες. Κατάφερε να πείσει τους άλλους καπετάνιους να συμμετάσχουν στην εξέγερση. Με επικεφαλής τον Αγαμέμνονα, τα πλοία τους βύθισαν τα τουρκικά πλοία σε όλο το Αιγαίο και απελευθέρωσαν ένα νησί μετά το άλλο.